Kontrast og lys justering gør altid billeder mere interessante

Justering af lys og kontrast gør en stor forskel for billederne. Generelt trænger de fleste billeder til lidt finpudsning, når de lige er hentet ud af kameraet. Billeder taget med kvalitetskameraer virker ofte lidt kontrastfattige, ofte med lidt billedstøj i skyggepartierne, men med gode og naturlige farver og det er kun godt sådan, for så har vi en mulighed for selv at finjustere billedet. Det kan vi gøre meget bedre end kameraet!

LÆS ARTIKLEN: Ændring af lys kontrast og skarphed

På billige kameraer med mange pixel, er der tit fra producentens side brugt en lovlig bred pensel til at undertrykke billedstøjen med, ligesom ekstra skarphed og farve ofte er tilført med gavmild og rund hånd. Det er ikke lige min billedsmag. Billeder fra billige kameraer er som regel også meget vanskelige at justere til noget der kan kaldes en forbedring.’

SKAB FLOW I DINE ARBEJDSPROCESSER!

En fotograf skal have opbygget et godt flow

Med  fotografsystemet får du et perfekt arbejdsflow, hvad enten det er bryllupper, sportsbegivenheder, portrætter, skoler eller andet du har fokus på.

Du skyder direkte til computeren eller med QR-kode, hvorefter du sorterer, fravælger fejlskud og beskærer inden du uploader til shoppen eller downloadcenter.

Dine kunder kan derefter straks bestille.

Ordren går nu automatisk i produktion og bliver sendt til det printsted, du ønsker. Nemmere kan det vist ikke blive!

MØD! En dygtig fotograf til billeder her

ØNSKER DU AT DIN VIRKSOMHED SKAL VOKSE?

Med fotograf systemet har du mulighed for at lade din virksomhed vokse. Systemet gør det muligt for dig at håndtere flere forskellige fotoopgaver, da alt er sat i system fra første fotoskud til ordren ligger hos dine kunder. Du kan skifte mellem skoler/børnehaver/sport til portrætter og erhverv uden at miste overblikket.

Det er naturligvis udmærket for den svagt faldende lysstyrke fra midten og ud til periferien af billedet, som teoretisk altid vil være tilstede i en optik, men det er ikke optimalt, hvad angår vignettering.  Der kan kun indtastes en enkel værdi i rød. grøn og blå, så forløbet af den regulerende kurve må nødvendigvis være 100 % fastlagt på forhånd. Derfor er det kun reguleringsstyrken vi påvirker med den valgte værdi og ikke selve kurven.

LÆS OGSÅ: Boudoir fotografer arbejder med vignettering

FOTOGRAFERER DU FOR SKOLER OG HAR DU BEHOV FOR AT LAVE SERVICEPRODUKTER?

Med deres serviceproduktmodul er det blevet meget lettere selv at lave serviceprodukter til skolerne.

Programmet generer de ønskede billeder, hvorefter billederne blot skal sendes til print, hvad enten det drejer sig om fototeker, servicebøger, klistermærker eller lign.

SPORTSFOTOGRAFERING

Sælg af dine sportsbilleder fra shoppen. 

  • Dine billeder kan sælges både som download og som print. 
  • Ordrene fra din shop bliver automatisk sendt til print 
  • og du får en opgørelse hver måned klar til din bogholder. 
  • Du kan få både en åben shop, som alle kan bestille fra 
  • og du kan samtidig få en lukket shop som kræver log in oplysninger
  • til dine kunder.

LÆS ARTIKLEN: Justering af lys og kontrast

ERHVERVSKUNDER

Er du erhvervsfotograf kan du give log in til den hovedansvarlige for virksomheden. Der kan udvælges reklamebilleder, portrætter m.m. Billederne bliver liggende i skyen, så længe de ønsker.

PORTRÆTFOTOGRAF, BRYLLUP ELLER NATUR

Er bestillingen betalt, skal billederne godkendes eller downloades af kunden? Salg af egne kunst og portrætter?

Vi designer shoppen så den passer til dine ønsker.

“Rigtigt fint system, nemt at bruge og med en masse finesser ……

Bruger det i min egen lille butik, den er vokset støt efter jeg har taget Fotografsystemet i brug!  

Jeg har udvidet med både skole- og børnehavefoto samt erhvervsfoto.” 

Finpudsning og justering af et billede, kan sammenlignes lidt med en flertrins raket. Første trin er altid beskæring. Næste trin billedkorrektioner, hvis det er nødvendigt, samt lys, kontrast og farve i nævnte rækkefølge. Dernæst  skånsom fjernelse af luminans- og krominansstøj, så det ikke går ud over de små detaljer. Først som sidste og afsluttende trin udføres en passende justering af skarpheden, som dog kan varierer meget, afhængig af om billedet skal vises på en skærm eller printes ud.

LYS OG KONTRAST

Overskriften er Justering af lys og kontrast. Når jeg særskilt har valgt at fokusere på det område inden for billedjusteringer, så er det fordi jeg mener, at den traditionelle lys og kontrast regulering ofte ødelægger billedets dynamik, og at der helt sikkert findes bedre metoder

Regulerer vi lyset i opadgående retning for at se flere detaljer i skyggeområderne, så fjerner vi ofte mange  detaljer i de lyseste områder. Det skyldes at den traditionelle lysregulering regulerer lige meget over hele billedet.

Regulerer vi lyset modsat, så risikerer vi at fjerne detaljer i de mørke områder.

Kontrastreguleringen ændrer på samme måde ligeligt over hele billedet. 

Når vi regulerer skyggeområdet, så regulerer vi også ufrivilligt mellemtonerne og  de lyse område i billedet.  Regulerer vi på baggrund de lyse billeddele, så påvirker vi desværre også de mørke områder osv.

De af læserne, som har læst mine indlæg om Contrast Masking og virkemåden af Unsharp Mask funktionen, har måske hæftet sig ved de mange lighedspunkter i måden disse filtre fungerer på. 

Stilles Amount således  på ca. 20 % og Radius på ca. 50 pixel og Threshold på 0, så påvirker Unsharp Mask ikke kun skarphed og kontrast, men forbedrer også detaljerne i billedets lyse og mørke yderområde helt tydeligt. Den virker pludselig lidt i retning af Contrast Masking.

Hyr en erfaren kreativ fotograf til jeres næste fotoshoot

Prøv det! Ofte er en Unsharp Mask med nævnte indstillinger det eneste der skal til for at få et godt billede. Eksperimenter med lidt forskellige indstillinger og se virkningerne. Jeg tror de fleste vil give mig ret i at metoden virker overbevisende!

LEVELS

Der findes i mange billedbehandlingsprogrammer, blandt andet i Adobe Photoshop, et par interessante muligheder, som jeg synes giver bedre resultater, end brugen af lys og kontrast reguleringerne alene, og det er Levels og Curves. Begge de sidst nævnte filtre, giver nemlig mulighed for at påvirke billedets mellemtoner uden at detaljerne i den lyse og mørke del af billedet ødelægges fuldstændigt.

Når man med Levels ligesom trækker gråskalaen ud, kan Histogrammet få nogle små spidser, som ovenfor, eller nogle huller, der viser sig som lyse striber. Så længe disse afvigelser fra det ideelle Histogram ikke er for markante, betyder det ikke noget for billedkvaliteten. Hvad er i øvrigt alternativet til et dårligt belyst billede.

Regulerer man Levels ved at flytte pilene ind mod midten i begge sider øges billedkontrasten. Med pilen i midten flyttes lyset hovedsageligt i mellemtoneområdet o. s. v. 

Jeg håber at ovenstående eksempler kan inspirere til at benytte Levels justeringsmetoden noget mere. Levels Histogram er et værktøj der ikke kan undværes, og det er hurtigt at arbejde med.

CURVES (KURVER)

Hvad kan vi lære af alt det her. Blandt andet at Curves og Levels er avancerede filtre, og meget bedre end den traditionelle lys og kontrast regulering. Personligt anvender jeg næsten altid Curves, fordi filtret er det mest præcise af alle.

Men husk, at kurverne i Curves skal være så lige og så bløde som overhovedet muligt. Den kurve der frembragte det bedste resultat havde faktisk et sådant forløb.

Curves og Levels er i øvrigt også blandt de bedste værktøjer der findes, hvis billedets farvebalance skal justeres. Til scannede negativer og diapositiver er de helt uundværlige. Det tager vi nok op en anden god gang.