• Brug ALTID et fotostativ
  • Brug et kabel eller trådløs til aktivering af kamera
  • Tænd for lang eksponering med lav støj
  • Skyd i højeste kvalitet hvis det er muligt – helst RAW
  • Sæt kameraet til laveste ISO – ISO200 eller lign
  • Sæt blænden til f/11
  • Istedetfor at vælge lukkehastigheder, sæt kameraet på BULB (B). Det tillader at lukkeren et åben så længe du ønsker det. Nu kan du skyde løs.
  • Slå autofokus fra, ellers kan du ikke være sikker på skarpheden.

Den forgangne nytårsnat gjorde jeg endnu et forsøg på at indfange noget af det flotte fyrværkeri med et kamera. At gøre det helt rigtigt kræver lidt øvelse, og lidt erfaring. Det er bare ikke nemt at få den erfaring, når vi normalt kun har nytår én gang om året.

Denne gang gik det langt bedre for mig end før, og jeg vil her viderebringe mine erfaringer. Selvom jeg tog mange billeder, synes jeg kun at et enkelt var rigtig godt, og det er det du ser øverst på denne side.

LÆS OGSÅ: Hvad er channel mixer?

Fotoudstyr til fyrværkeri fotografi

Det allervigtigste er stativet. Uden stativ er det stort set umuligt at få gode billeder i kassen. Stativet skal være solidt, og stå på et robust og fast underlag.

Kameraet skal kunne klare lange eksponeringer uden alt for meget støj. Hvis kameraet har manuel fokus eller mulighed for at vælge en “landskabsindstilling”, skal man benytte muligheden. Ellers risikerer man uskarpe fotos fordi kameraet ikke kan stille skarpt i den svage belysning.

De fleste nyere digitalkameraer tilbyder lange eksponeringer, med indbygget støjreduktion. Hvis dit kamera ikke kan tage over 1/2 sekunds eksponeringer egner det sig ikke til formålet.

For at få så meget med som muligt er det en fordel med en god vidvinkellinse.

Dette nytår havde jeg et Canon EOS kamera til rådighed. Dette kamera har høj opløsning, mulighed for manuel fokus, og lange eksponeringer uden støj. Alle billederne i denne artikel er taget med det medfølgende 18-55mm objektiv indstillet til 18 mm.

Hvor skal man placere sig med kameraet?

Det bedste er at placere sig lidt på afstand af fyrværkeriet, så man fotograferer “hen imod det” og ikke “op imod det”. Hvis man kan få en pæn forgrund med, kan det være med til at gøre billedet mere interessant.

Pga. hensynet til familien valgte jeg i år at tage billederne fra indkørslen, vel vidende at det uden tvivl havde været bedre hvis jeg var kørt ud et sted hvor jeg havde udsigt over byen.

LÆS OGSÅ: HVAD BETYDER DPI?

INDSTILLINGER PÅ KAMERAER

Jeg eksperimenterede med forskellige blændeindstillinger, og forskellige lukketider. Noget var mislykket, mens andet fungerede rigtig godt.

Jeg prøvede først med F:3,5 på 5 sekunder og op til 15 sekunder. Ved 15 sekunder bliver forgrunden også pænt oplyst.

På disse billeder blev fyrværkeriet lidt overbelyst, så mange af de flotte farver blev helt hvide. Jeg øgede blænden til F:5,0 og her var resultatet meget bedre.

Da fyrværkeriet var ved at stilne af, havde jeg en god samling billeder.

Ved efterfølgende gennemgang viste det sig at selv F:5,0 var en smule overbelyst. Bedre helt næste år.

Hils på en dygtig erfaren fotograf 

TIPS:

  • Brug laveste ISO for at minimere støjniveauet
  • Hvis der er rigtig meget gang i fyrværkeriet er det ikke nødvendigvis bedre med en rigtig lang lukketid, da himlen så måske bliver overfyldt med eksploderende fyrværkeri. Min begrænsede erfaring fra i år siger at 10 sekunder er fint ved kraftig aktivitet, og 30 sekunder er godt ved lidt mindre aktivitet.
  • Hvis kameraet kan gemme billederne i RAW format, er det nemmere at finjustere billederne bagefter uden af miste for meget i kvaliteten.

Til sidst et eksempel på hvordan det samme fyrværkeri så ud ved 1/60 sekund, F:4,5 – Ved denne indstilling kan man håndholde kameraet, og følge en raket op, og trykke på udløseren i det øjeblik raketten eksploderer. Det er altså muligt at få billeder i kassen på den måde, men personligt synes jeg de andre billeder er meget bedre.

SÅ ER DET DIN TUR KÆRE LÆSER! HAR DU ERFARING MED FYRVÆRKERI? KAN DU GIVE OS NOGLE GODE TIPS?