Bliv bryllupsfotograf

Med denne artikel vil vi gerne give dig en god guide til “bliv bryllupsfotograf”. 

Det er meget krævende at være fotograf ved et bryllup. det kræver en vis diskretion og en stor grad af ekspertise. Desuden er et bryllup en lang række af enestående øjeblikke, som ikke kan gøres om, så du har kun kort tid til at gøre dit udstyr klar. Billederne skal tages i løbet af ganske få sekunder, og de skal bare i kassen i en ekstremt høj kvalitet.

Til trods for, at du er under et stort pres, når disse bryllupsbilleder skal tages, så giver det dig en virkelig stor professionel erfaring, når du accepterer at være fotograf i forbindelse med et bryllup. Hertil skal du bruge elementer fra de erfaringer, du har fra andre typer af fotojobs.

VIL DU SE? Klik ind og se vores bryllupsbilleder

Bryllupsbilleder skal være smukke, følsomme og have et strejf af magi over sig

Et kommende brudepar har ofte nogle ret høje forventninger til deres bryllupsbilleder, og det er fotografens opgave at leve op til disse krav. Når du skal præstere dit allerbedste i forbindelse med disse billeder, så er det meget vigtigt, at du planlægger hele seancen nøje.

Du skal have pakket det helt rigtige udstyr, og du er nødt til at have to af hver del med. Du må nemlig være forberedt på at have en backup, hvis for eksempel kameraet står af lige, når et livsvigtigt billede skal tages.

HUSK AT FOTOGRAFERE: Bruden forberedelse

Det er også sådan, at de billeder, som skal tages i løbet af en lang bryllupsdag, kan være meget forskellige. Du skal måske fotografere både udendørs og indendørs, og du vil opleve, at der kan være enten meget lidt lys eller alt for meget lys. Det stillet store krav både til dit udstyr og til din ekspertise.

Desuden skal du pakke meget praktisk, for det kan være tungt at gå rundt med i mange timer.

Her får du nogle tips og tricks i forhold til udstyret og nogle særlige råd i forhold til det tekniske.

Hvilket udstyr er det bedste til bryllupsfotografering?

Her får du nogle gode forslag til, hvilket kamera (og backup kamera) du med fordel kan medbringe, når du skal fotografere ved bryllupper.

Full-frame eller medium-format kamera

De kameraer, som oftest bliver brugt er disse eller lignende:

 • Canon EOS 5D Mark IV
 • Nikon D850
 • Nikon 5D
 • Sony A7R III
 • Fujifilm X-Pro2

Det kan dog være ret vanskeligt at fotografere med DX kameraer til bryllupper, fordi der tit kan være dårligt lys. Derfor får du brug for større sensor for at kunne tage billeder uden blitz eller lamper. 

Du vil også med fordel kunne bruge nogle gode medium-format kameraer som for eksempel disse:

 • Pentax 645Z
 • Hasselblad H5D-50c

De bedste linser til bryllupsfotografering

Da du skal tage forskellig typer af billeder i forskellige omgivelser, må du have nogle forskellige linser med. For at være sikker på, at du har de allerbedste, så kan du med fordel medbringe disse linser, som er de mest populære blandt bryllupsfotografer:

 • Canon 35 mm f/1.4L
 • Canon 85 mm f/1.2L II
 • Canon 24-70 mm f/2.8L II
 • Nikon 24-70 mm f/2.8
 • Nikon 70-200 mm f/2.8 VR II
 • Nikon 24 mm f/1.4G
 • Sigma 35 mm f/1.4 ART
 • Nikon 16 mm f/2.8 FX
 • Canon 8-15 mm f/4 USM

At bruge blitz ved et bryllup

På den ene side kan det være forstyrrende med blitz i forbindelse med en privat fest, og på den anden side kan det være helt nødvendigt at bruge blitz for at få et ordentligt billede i en dunkel belysning. Det kræver sin fagmand at balancere det.

Du er nødt til at have både on-camera og off-camera blitzer klar, når du fotograferer til bryllupper. Da du ikke skal bruge blitz hele tiden, så er den bedste løsning, at du har en model, der understøtter både TTL og manual mode. Så er du godt dækket ind, og du kan blive klar i en fart.

Disse blitz er de mest anvendte ved bryllupsfotografering:

 • Canon 600EX-RT
 • Nikon SB-910
 • Godox TT350
 • Youngnuo YN-622

Bærbare LED lamper

Det er et populært at have bærbare LED lamper med, for de er nemme at arbejde med, og du kan regulere lysstyrken på dem. Det er de store fordele ved den type lamper. Desværre kan de risikere at løbe tør for batteri, og nogle modeller har ikke så lang levetid på batterierne.

De mest populære LED lamper er disse:

 • Lowell GL-1
 • Power LED
 • Youngnuo YN-160 Video Light
 • Westcott Ice Light

Lys-diffuser

Lyset kan være noget af en udfordring ved bryllupper. En af de nemmeste måder at diffusere lyset på er ved at bruge lyset fra et loft eller en væg. Det er dog ikke altid nok til at skabe det ønskede blødere lys, som egner sig bedst til bryllupper.

Derfor kan du med fordel bruge en diffuser til at give det ønskede lys. Det kunne for eksempel være en af disse:

 • Gary Fong (Lightsphere)
 • En almindelig Omni-bounce

Dermed får du skabt det perfekte lys, der kan være vanskeligt at gøre under i omgivelser.

Drone-fotografering

Noget af det nyeste inden for fotografering i det hele taget er drone-fotografering. Det kan naturligvis give nogle helt andre slags billeder, end et traditionelt kamera kan. Det giver nogle helt nye muligheder. Med en drone kan der tages nogle fantastiske overbliksbilleder fra dagens begivenheder. Det er også blevet ret populært i forbindelse med et bryllup.

Til det brug kan du for eksempel vælge en DJI Mavic Pro eller en af tilsvarende høje kvalitet.

SE LISTER MED DRONER TIL BRYLLUP

Øvrigt udstyr

Ud over det nævnte nødvendige udstyr, som du skal have i din fototaske, så er der et par andre ting, som du med fordel også kan have med. 

Hvis du bruger multiple flash setups, så er du nødt til at have en trådløs udløser til at synkronisere dem. Desuden er det nødvendigt at have en trefod, monopods og super clamps med, for i nogle situationer er du simpelthen nødt til at have flere end to hænder til rådighed.

Endelig er det super vigtigt, at du for en sikkerheds skyld har nogle ekstra batterier og memory cards med. Intet må gå galt på sådan en dag. 

Du kan bedst bære hele din oppakning i en fototaske – og gerne en, der kan bæres på ryggen, for det bliver tungt.

VIL DU HAVE GRATIS REKLAME? Hop med på bryllups fotograf listen

Sådan tager du de bedste bryllupsbilleder

Du har ikke nogen chancer for at tage bryllupsbilleder om. Derfor er det vigtigt at få taget de helt rigtige billeder med det samme. Tag billederne med den rette eksponering fra starten. Du kan altid efterbehandle dem.

Undgå forkert eksponering

For at være sikker på, at du får den rette eksponering, kan du bruge disse to tricks:

 • Tag billederne i manual mode. Du har ikke tid til at finindstille løbende, så derfor skal du have en fast lukketid.
 • Brug live view eksponering preview. Det kan redde dig, når du ikke har tid til at tage test-billeder.

Tager du for eksempel bryllupsbilleder udenfor i solskin, så kan du risikere, at billederne bliver overeksponeret. I sådan et tilfælde er det bedre, at billederne er en anelse undereksponerede. Dermed forhindrer du, at detaljer forsvinder på grund af overbelysningen.

Den rette blænde og lukketid

Da der skal tages billeder under forskellige omstændigheder i løbet af en bryllupsdag, så er det vanskeligt at give et fast råd i forhold til den optimale blænde og lukketid. Der er alligevel nogle få tommelfingerregler, som du kan holde dig til.

HVAD ER BLÆNDE?

Med en lukketid på 1/60 eller 1/80 undgår du, at billedet bliver uskarpt, og en blænde på imellem f/1.8 og f/5.6 kan klare forskellige slags portrætter. Med f/2.8 kan du få begge hovedpersoner skarpe, og med f/5.6 kan du fint få skarphed ved en større gruppe mennesker.

HVAD ER LUKKETIDER?

Hvis lysforholdene er udmærkede, så behøver du ikke en ISO, der er højere end 400. Du bør i hvert fald så vidt muligt undgå en ISO, der er højere end det. 

Brug af Servo AF

Som bryllupsfotograf skal du være særligt opmærksom det perfekte fokus. Her kan du med fordel bruge AI Servo AF, når der er tale om billeder, der er taget af personer i bevægelse. Hvis du holder knappen halvt nede, mens den står på Servo AF, så vil dit motiv blive fokuseret løbende.

Blitz muligheder

Der er to muligheder, når det kommer til blitz. Du kan enten bruge den blitz, der er integreret i kameraet, on-camera, eller du kan bruge en ekstern blitz, off-camera. Der er fordele ved begge slags blitz.

Når du skal fotografere til et bryllup, så vil en on-camera blitz være for begrænset at bruge. I forbindelse med visse portrætter og naturligt lys, kan de være udmærket, men i forhold til alle de resterende billeder vil en off-camera blitz være meget bedre. 

Med en off-camera blitz kan du vende blitzen væk fra motivet og dermed få noget indirekte lys. Det fungerer klart bedre, og det giver det bedste resultat, at blitzen ikke reflekteres i motivet. Typisk vil en professionel bryllupsfotograf medbringe 3-4 forskellige blitz.

Indirekte blitz giver de bedste billeder, uanset om der er tale om nærbilleder eller gruppebilleder.

Brug af rear curtain sync

Du kan også bruge dette lille tip, hvis du gerne vil have scenarier med bevægelse i til at se mere naturlige ud. Det kan du nemt gøre ved at ændre blitzens standardindstilling fra front curtain sync til rear curtain sync. (bliv bryllupsfotograf)

Med den ændring vil blitzen blive aktiveret i slutningen af optagelsen i stedet for i begyndelsen. Det gør det, at bevægelses-uskarpheder viser sig bag motivet og ikke foran det.

Fotografering af brudeparret

De vigtigste billeder, der skal skydes i forbindelse med et bryllup er dem af dagens absolutte hovedpersoner. Der er mange enestående øjeblikke, som har med de to personer at gøre. Her er nogle forhold som du skal være ekstra opmærksom på:

Bryllupsbilleder er et miks af opstillede og helt naturlige billeder. Derfor skal fotografen mestre begge dele. Det er vigtigt, at fotografen og parret i forvejen aftaler, hvordan billederne skal være, og hvilke billeder der skal tages.

Nogle øjeblikke, der sal i kassen, kan aftales i forvejen – resten opstår helt spontant. Fotografen skal gerne være forberedt på begge slags.

De opstillede bryllupsfoto

Selv om de naturlige billeder ofte bliver helt skønne, så er der også typisk nogle opstillinger, som hører sig til ved et bryllup. Her er det fotografens opgave at styre slagets gang, når der skal poseres. Selv om der er tale om poseringer, så skal de nemlig også helst se helt naturlige ud.

Der er dels de traditionelle opstillinger foran kirken eller lignende af brudeparret og af parrets familier. Desuden er der selve bryllupsbillederne, som også kan tages på forskellige måder. Parret kan posere foran et kønt stykke natur, eller de kan vise en smuk samhørighed i en bevægelse eller lignende. ((bliv bryllupsfotograf))

Tag gerne en serie billeder, så du har et godt udvalg, når de enkelte billeder skal efterbehandles.

Vidste du at modefotografi og bryllupsfoto hænger sammen?

Den perfekte komposition

Det er også fotografens opgave at se på et motiv og tænke i komposition. Vær opmærksom på, hvordan baggrunden ser ud. Baggrunden er faktisk lige så vigtig som selve motivet. Den må ikke være forstyrrende for motivet, men skal gerne understøtte motivet og supplere det på den gode måde.

ER DU SULTEN PÅ MERE? Læs mere om emnet her

Se mere på diverse tutorials og YouTube videoer

For at supplere denne tekst med billeder og film kan du med fordel tjekke diverse tutorials og videoer. Sådan nogle visuelle instruktioner kan lette forståelsen for, hvordan du bedst bruger det rette udstyr og tager de mest optimale billeder. (bliv bryllupsfotograf)

YouTube er i det hele taget en guldgrube af instruktive videoer – også når det kommer til fotografering. Når du skal klare et så krævende en udfordring, som det er at være bryllupsfotograf, så gælder det om at være på forkant med det, som du forventes at kunne levere.

HVORDAN BLIVER MAN BRYLLUPSFOTOGRAF?

Nu de din tur kære læser! Har du erfaring med bryllupsfotografering? Er der noget du mener viv mangler i vores guide?